Acupunctuur
TRADITIONELE CHINESE GENEESWIJZE (TCG)

“OOSTERS CONCEPT OVER GEZONDHEID”

KLASSIEKE ACUPUNCTUUR

De Vijf Elementen

Dit is een van de belangrijkste theorieën van de Traditionele Chinese Geneeswijze. De Vijf Elementen houden verband met vijf fundamentele stoffen in de natuur namelijk; hout, vuur, aarde, metaal en water welke gebruikt worden om eigenschappen en categorieën van stoffen in het universum en hun onderlinge relaties te verklaren. Volgens deze theorie is het hele universum opgebouwd uit deze vijf fundamentele elementen en enkel door hun onderlinge interactie kan beweging en verandering van stoffen optreden. In de traditionele Chinese geneeswijze wordt deze theorie gebruikt om pathofysiologische condities van het menselijk lichaam te bepalen en om richting te geven aan de klinische diagnose en behandeling van ziekten.

Bijvoorbeeld: de lever, galblaas, ogen, pezen en woede behoren allen tot het element hout. Daarom zijn niet alleen de fysiologie en pathologie van de lever, galblaas, ogen, pezen en woede verbonden met de beweging van hout, maar ook vormen deze vijf zaken een eenheid. Emotionele woede duidt op problemen van de lever; pathogene veranderingen van de pezen houden verband met de lever en galblaas en de pathofysiologische condities van de ogen worden ook met lever en galblaas in verband gebracht.

ACUPUNCTUUR en TUI-NA Chinese Massage

Acupunctuur en Tui-Na zijn een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG). Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 3000 jaar diagnoses stelt, klachten verbetert en ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van de natuur.

De basisgedachte in de taoïstische filosofie is dat het universum een groot energieveld is. Dit noemt men de “kosmische Qi”. De vraag “Wat is Qi?” staat gelijk aan de vraag “Wat is leven?” Qi is de allesomvattende levensenergie en de oorsprong van al het leven. De mens staat in Qi en Qi is in de mens. Ieder mens heeft twee soorten Qi: de prenatale Qi en de postnatale Qi. De prenatale Qi is de Qi die men gekregen heeft van zijn ouders, grootouders etcetera en doorgeeft aan zijn eigen kinderen. De postnatale Qi wordt gevormd uit de ademhaling en de voeding.

De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn klachten anders dan de Westerse geneeskunde. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.

Het basisprincipe van de Acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het energie – evenwicht verstoord. Door het bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld voeding en leefwijze aan te passen.

Met Acupunctuur en Tui-Na kan een Qi verstoring tussen Yin en Yang gereguleerd worden.

Acupunctuur behandelingen worden vergoed tot bepaalde maximum, en bij sommige verzekeraars onbeperkt, afhankelijk van uw polis en zonder verwijzing van de huisarts.

Link van WHO (World Health Organisation) naar clinische raporten over werking van acupunctuur. Lees verder…
De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) kent een lijst voor aandoeningen die in aanmerking komen voor behandeling met acupunctuur. Lees verder…

KLACHTEN

Met welke klachten kan ik bij Mansan terecht? In de verschillende teksten over Chinese geneeswijze vind je een scala aan aandoeningen die behandelbaar zijn met deze specifieke therapieën.

Hoofd: hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid (bijvoorbeeld: Meniere), zwaar gevoel in het hoofd, hersen tumor.
Slijmvliezen: chronische verkoudheid, voorhoofdsholte-ontsteking, bijholte-ontsteking
Neus: neusverkoudheid
Oog: ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig-vlekken zien, slechtziendheid
Oor: oorpijn/ontsteking, oorsuizen / ruisen, bepaalde gevallen van doofheid
Mond: tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag
Keel: schildklieraandoeningen, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel, kanker.
Luchtwegen: verkoudheid, allergische verkoudheid, hooikoorts, hoest, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie, long kanker.

Allergieën: allergische verkoudheid, hooikoorts, astma/bronchitis, allergie voor onder andere: huisstofmijt, huisdieren, pollen (hooikoorts).

Huid: transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren, huid kanker.
Borst: spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen, angina pectoris, opgezette/pijnlijke flanken, borst kanker.
Buik: buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik
Maag/darm: misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen/opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, aambeien.
Gynaecologie: menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, IVF ondersteuning, witte vloed (leukorrhea).
Zwangerschapsklachten: misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking. Maar ook preventieve behandeling tijdens de zwangeschap ter voorberiding op de bevalling is erg nuttig.
Urinewegen: urineweginfectie, incontinentie, blaas/nierstenen, impotentie, onvruchtbaarheid, vroegtijdige/nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten, prostaat kanker.
Gewrichten: stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, verstuikingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spieren/pezen pijnklachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, nek- en rugklachten, tenniselleboog, RSI , fibromyalgie (spierreuma).
Ledematen: koude ledematen, zwaar gevoel, vochtophoping (oedeem)

Lever/Galblaas: levercirrose

Interne klachten: bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk

Kinderziekten: hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking, preventie en voorbereiding op de vaccinaties.
Mentale stoornissen: slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst,flauwvallen, epilepsie, dwangmatig huilen/lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigbeid, anorexia nervosa, lusteloosbeid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out
Verslavingen: rookverslaving

Let wel, dit is slechts een indicatie.